Oeps... Foutje
Oeps... Foutje

Openbaar vervoer

In Tsjechie reist u gemakkelijk met het openbaar vervoer. De Tsjechische spoorwegen rijden door het hele land. Het busvervoer is ook goed geregeld. Binnen de grotere steden zijn er tevens trams en in Praag is er een metronetwerk. 
 
Binnen Tsjechie reist u per trein met de Tsjeschische Spoorwegen - Ceske drahy. Praag (Praha) is vanuit de grotere steden gemakkelijk per intercity te bereiken. Met stoptreinen zijn ook kleinere steden te bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.cd.cz/static/eng. De prijzen liggen in vergelijking met Nederland en Belgie zeer laag. De snelheid van de treinen varieert van stapvoets tot normale snelheden zoals we die in Nederland en Belgie kennen.

Tsjeschische Spoorwegen - Ceske drahy
De Tsjechische spoorwegen bieden u op haar website oa:

    - een kortingsregeling https://www.cd.cz/en/vnitrostatni-cestovani/default.htm

    - reisplanner  http://jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusy/spojeni/

      algemene informatie  https://www.cd.cz/en/default.htm

 

Stadsvervoer in Praag

Het stadsvervoer in Praag omvat een goed fungererend systeem van bus- en tramlijnen en 3 metrolijnen. Ook de kabelbaan naar de Petrin-heuvel maakt deel uit van het stadsvervoer. Vervoersbewijzen kunt u krijgen in automaten op straat, in kranten- en tabakskiosken, enkele winkels, hotels, reisbureaus en rechtstreeks in het vervoermiddel (met bijbetaling). We raden u aan gebruik te maken van een vervoersbewijs met een geldigheid van 1, 3, 7 of 15 dagen.

Vergeet niet om u kaartje meteen na het instappen in het vervoersmiddel of in de ingangshal van de metro geldig te maken via speciale automaten. Alleen dan is uw vervoersbewijs geldig.

Taxi

De kosten voor de taxi die samengesteld zijn uit een vast bedrag en een tarief per kilometer, wisselen van plaats tot plaats. In Praag zijn de maximale prijzen van taxidiensten vastgesteld. In het jaar 2006 is de instapprijs 34 kronen en het tarief per afgelegde kilometer 25 kronen. U kunt een bedrag van zo'n 5 kronen verwachten voor eventueel wachten. De gegevens omtrent de kilometerprijs moeten op de carrosserie en binnen het voertuig vermeld staan. Iedere taxichauffeur is verplicht op verzoek een kwitantie met vermelding van het betaalde reisgeld uit te geven.

is verplicht om een bevestiging van de bepaalde ritprijs op te stellen. Deze moet door de printer van de taximeter zijn uitgeprint. Let u wel op de snelheid van het tellertje. 

Wanneer u met meerdere personen in een taxi zit, wordt ook de teller 'in een hogere versnelling" gezet, met als 'reden' dat de prijs per persoon wordt berekend. Doe ook alsof je weet waar je bent, anders krijg je een ongevraagde sightseeing toer.

Elke taxi moet zijn uitgerust met een verlicht opschrift TAXI op het dak, een onderbroken zwart-witte band aan de zijden, de twee voorportieren moeten een registratienummer hebben plus de naam van het firma en een prijslijst.

Neem nooit een wachtende taxi in Praag! Hebt u echt een taxi nodig, stap dan een hotel of restaurant binnen en vraag er om een taxi te bestellen. Vraag dan de chauffeur, voor vertrek, naar de prijs en zeg hem dat je een ontvangstbewijs (stvrzenka) nodig hebt. Dan schakelt hij tenminste de teller in. U kunt 24 uur per dag taxi's bestellen.

Metro in Praag
Het Praagse metronetwerk heeft een totale lengte van 43.6 km en heeft 46 stations die zijn verdeeld over drie lijnen. Het is in feite een kleine kopie van het metronetwerk van Moskou. De stations zijn goed verlicht en schoon. 

De metro's zijn ook schoon en rijden zeer frequent. Een digitale klok op elk station geeft de tijd weer die is verstreken na het vertrek van de vorige metro. In de spits rijdt de metro om de twee minuten, in de rustige uren om de 5 tot 10 minuten. 

Zoals al eerder gezegd, het Praagse metronetwerk bestaat uit drie lijnen. 

1. de groene lijn A: Skalka - Dejvická
2. de gele lijn B: Cerny Most - Zlicín
3. de rode lijn C: Nádrazí Holesovice - Háje

Overstappen van een lijn naar een andere lijn is maar op een aantal stations mogelijk. Muzeum, Mustek en Florenc. 

Er zijn niet overal goede voorzieningen voor gehandicapten. Zo hebben alleen de volgende stations een lift: Dejvická, Skalka op de groene lijn A; Zlicín, Stodulky, Luka, Luziny, Hurka op de gele lijn B; Nádrazí Holesovice, Hlavní nádrazí, Florenc, I.P. Pavlova, Pankrác, Roztyly, Chodov, Opatov en Háje op de rode lijn C.

Praag - Metro Plattegrond

http://www.urbanrail.net/eu/cz/praha/praha.htm