Oeps... Foutje
Oeps... Foutje

Lekker op vakantie, ontspannen in een andere omgeving na een jaar hard werken. Tsjechië biedt daartoe vele mogelijkheden met mooie natuur en karakteristieke stadjes.
Toerisme heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit van de leefomgeving. Van alle kanten worden er inspanningen gepleegd om natuur en leefomgeving in een goede staat te houden.

Wij proberen hieraan in ons vakantiehuis ook een bijdrage te leveren;

We scheiden het afval in papier, plastics, glas en blik. Dit afval gaat naar de gekleurde containers die op verschillende plaatsen in de dorpen staan.

Om het energieverbruik en daarmee de CO2 uitstoot zoveel mogelijk te beperken is het huis goed geïsoleerd en zijn er thermosstatische radiator- en douchekranen aangebracht en is er folie achter de radiatoren geplaatst. Er worden zoveel mogelijk spaarlampen of andere energiezuinige lampen gebruikt.

Binnenkort worden er zonnepanelen geplaatst waardoor we zelf een deel van de elektriciteit duurzaam produceren.

De tuin wordt op een natuurlijke wijze aangelegd en onderhouden met zoveel mogelijk plaatselijke materialen (hout, planten en struiken). Het regenwater van de daken wordt bij het huis geïnfiltreerd en in de regenton is altijd een voorraad water voor gebruik beschikbaar.

Op onze website is een pagina beschikbaar met informatie over het openbaar vervoer in Tsjechië, oa een reisplanner voor bus, metro en trein. In de directe omgeving van het vakantiehuis is een bushalte.

Wat kunt u doen ?

Ook u kunt een bijdrage leveren om uw vakantie duurzamer te maken. U kunt het afval scheiden en letten op uw energieverbruik door bv de verwarming ’s-nachts en wanneer u weg gaat op een lagere temperatuur in te stellen en de verlichting niet onnodig te laten branden. Ook door met een volle trommel te wassen en de was buiten te drogen bespaart u op het water- en energieverbruik.

Vakantie voetafdruk

Om het effect van uw vakantie op de leefomgeving te bepalen is de vakantie voetafdruk ontwikkeld. De mondiale voetafdruk geeft aan hoeveel m2 aardoppervlak er nodig is voor uw consumptiepatroon (zie toelichting). De vakantie voetafdruk geeft aan hoeveel m2 er nodig is voor uw vakantie.

Uw voetafdruk verkleinen

U kunt uw voetafdruk verkleinen door zelf te letten op uw energieverbruik, reiskilometers, voedselproducten etc. Eet bv lokale producten en koop lokale souvenirs.
Er zijn ook compensatieprogramma’s die door het uitvoeren van duurzame projecten uw consumptie neutraliseren.

Trees for travel compenseert uw CO2 uitstoot van uw vakantie door aanplant van bossen en door projecten voor duurzame energie. U kunt op hun site uw CO2 productie berekenen en door het overboeken van een bedrag plant trees for travel dan een aantal bomen.

Klimaatcompensatie.nl biedt particulieren en bedrijven de mogelijkheid CO2 te compenseren voor oa autogebruik, wonen, ondernemen etc.

Ook zijn er creditcards die uw aankopen CO2 neutraal compenseren, bijvoorbeeld VisaGreencard die zich richt op bosbouw, duurzame energie en energiebesparing.

Indien u uw CO2 zou willen compenseren en dit in Tsjechie zou willen doen dan bieden wij u de gelegenheid hiervoor. Voor een klein bedrag planten wij een aantal bomen op het perceel rond onze vakantiewoning. Indien u hierover meer wil weten kunt u dit bij de reservering aangeven.

Tips

Hieronder staan een aantal tips vermeld waarmee u tijdens uw vakantie, thuis, tijdens de reis en op de vakantiebestemming uw vakantie voetafdruk kunt verkleinen.

Tips per vervoermiddel:        

  • Trein: Een hogesnelheidslijn belast het milieu meer dan een gewone internationale trein.
  • Auto: Reis bij voorkeur met meerdere mensen in een auto en kies bij aanschaf van een nieuwe auto voor zuinige types. Ook uw rijstijl en verkeerde bandenspanning hebben invloed op het energiegebruik. Het vervoer van caravan, fietsen en spullen op de imperiaal zorgen ook voor een hoger energieverbruik.
  • Vliegtuig: Een directe vlucht levert minder milieubelasting op dan dezelfde vliegreis met tussenlandingen. Let op milieu maatregelingen van de verschillende aanbieders en of ze met nieuwe of oude toestellen vliegen. Grote, volle vliegtuigen stoten per passagier minder uit dan kleine, half lege vliegtuigen. Elke kilo bagage zorgt ook voor extra uitstoot.

Wat kunt u thuis doen als u op vakantie gaat?

  • De koelkast kan in de vakantie het beste uit. Zet de deur wel op een kier tegen schimmels.
  • Trek alle stekkers uit het stopcontact, ook van opladers zoals kruimeldief en apparaten die op stand-by staan.
  • Gebruik een lichtschakelaar en een spaarlamp voor het lampje dat uw huis er ’s avonds bewoond uit moet laten zien.
  • Als u langer dan vijf dagen van huis bent, kan de waakvlam van de geiser en de CV-ketel uit.
  • En vergeet niet de kachel voor de hele periode laag te zetten.
  • Lees het boek 'Duurzaam reizen in de praktijk'.

 Zie voor meer informatie de website van Milieucentraal

Elk mens heeft bij een eerlijke verdeling jaarlijks een beperkte hoeveelheid vierkante meters om te leven, namelijk 17.000 m². We noemen dit het 'Eerlijk-aarde-aandeel". Een Eerlijk-aarde-aandeel voor de VakantieVoetafdruk (VV) komt per jaar neer op 1.600 m² of per vakantiedag op 90 m². Nederlanders gebruiken over het algemeen aanzienlijk meer: een gemiddelde Nederlander komt op 4.700 m² per jaar voor al zijn vakanties samen. Dat is gemiddeld 250 m² per vakantiedag.
Wanneer uw VV per dag kleiner is dan 90 m², en het TOTAAL kleiner dan 1.600 m² dan valt er voor het milieu weinig te verbeteren aan uw vakantie. Blijft u onder de 250 m² respectievelijk 4.700 m² dan doet u het beter dan uw landgenoten. Zit u met één van beide nog hoger dan valt er best wat te verbeteren.